Проф. Костов: Съвременната орална контрацепция съчетава над 99% ефективност с допълнителни ползи за женското здраве

21:54, 19 юли 23

  • Абортът не е контрацептивно средство, но в България наблюдаваме такъв парадокс
  • Всяка жена трябва да ходи на профилактичен преглед при гинеколога си веднъж годишно и да прави информиран избор за своето здраве и по-добро качество на живот

Проф. Костов, стартира кампанията „Жените имат право…“ на Българското дружество по акушерство и гинекология, чиято цел е да подобри информираността за съвременната орална контрацепция, като възможност за избор на здраве и по-добро качество на живот за жените. Модерни жени ли са българките в своя избор на метод за контрацепция?

Хормоналната контрацепция е предоставила власт и свобода на жените преди повече от 60 г., помагайки им да избегнат проблемите на нежеланата бременност.

За съжаление, „сексуалната революция“ в България не се е състояла и темата за хормоналните контрацептивни средства продължава да бъде много чувствителна за нашето общество.

Въпреки еволюцията на противозачатъчните таблетки (ниски дози, висока селективност, нови поколения хормони), дигитализацията и възможностите за информиране, все още битуват митове, които са утвърдени като вярвания в поколенията.

Над 150 млн. жени във фертилна възраст по света използват системни хормонални контрацептиви. В САЩ 25% от жените в детеродна възраст са избрали хормоналния метод за контрацепция, в Европа техният дял е средно около 25-30 %, а в Холандия – до 60%. За България този дял е едва 3% – това включва спешна и системна контрацепция.

Недоброто познаване на съвременната контрацепция е причина голяма част от жените в репродуктивна възраст в България да се страхуват и да не използват съвременните методи за предпазване от нежелана бременност.

По данни, публикувани в научното издание The European Journal of Contraception §Reproductive Health Care, June, 2016), 30% от жените в България практикуват прекъснат полов акт, като ¼ от тях забременяват в рамките на 1 година.

проф. Иван Костов, директор на университетската АГ болница „Майчин дом“

Какви са причините за парадокс като този: в България е налице много добър достъп до специалисти по акушерство и гинекология, както и до съвременни средства за контрацепция, а страната ни е начело по брой аборти в ЕС? Къде грешим и как може да се промени тази тенденция?

Според Атласа за политиката за контрацепция на Европа България се нарежда в групата със средно ниво, с индекс 55,6% , което означава осигурен достъп до контрацептивни консултации от акушер-гинеколози, аналогичен на другите държави, достъп до контрацептиви в аптечната мрежа - свободен за спешна контрацепция и чрез лекарско предписание (рецепта) за системната контрацепция.

Според проучване с участието на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, проведено в 7 държави от Източна Европа и Централна Азия, ключовите проблеми, които възпрепятстват контрацептивната обезпеченост, са:

1. Възприемането на съвременната контрацепция като небезопасна

2. Липса на познания, неадекватни нагласи и недостатъчен брой подготвени специалисти, предлагащи услуги

3. Социални норми и нагласи по отношение на секс, сексуалност и контрацепция

4. Затруднен достъп на младите хора до контрацептивни услуги

5. Липса на правителствен ангажимент и държавни политики за обезпечаване на контрацепция

  • По данни на Националния център по обществено здраве и анализи България остава на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности.
  • Според официалната статистика ежемесечно над 1000 българки извършват аборт по собствено желание.1
  • Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.
  • За 2020 г. 1/3 от настъпилите бременности в България са завършили с аборт.

Парадокс е, че абортът в България се е превърнал контрацептивен метод.Абортите като решение за непланирани, нежелани или терминирани бременности могат да станат причина за стерилитет. У нас има 250 хиляди двойки с репродуктивни проблеми.

Кой е най-надеждният начин за предпазване от нежелана бременност според научните доказателства в медицината и как се измерва тази ефективност?

Най-ефективните методи за предпазване от нежелана бременност са стерилизацията, имплантите (в България не се предлагат) и вътрематочните спирали. Те са следвани от таблетки, инжекции, вагинални пръстени, трансдермални лепенки.

Най-ниско ефективни са спермицидните средства, календарния метод и прекъснатият полов акт.

Хормоналната контрацепция e съвременен метод за предпазване от нежелана бременност чрез използване на синтетични яйчникови хормони - естрогени и/или гестагени. Коректното ѝ използване се отличава с изключително висока степен на сигурност – над 99% при правилна и последователна употреба, както и с възвръщане на репродуктивния капацитет след прекратяването й.

Ефективността на контрацептивните методи се оценява и сравнява чрез отчитане на броя на непланираните бременности, появили се по време на употребата им за определен период от време.

Най-често се използва т.нар. Индекс на Pearl, който се дефинира като брой нежелани бременности, появили се по време на използване на метода при 100 фертилни жени за 1 година.

Повечето съвременни хормонални контрацептиви показват индекс на Pearl в рамките на 0,03 до 0,2.

При добре мотивирани и информирани жени годишният неуспех от оралните контрацептиви може да спадне до 0,1%, което определя този начин на контрацепция като възможно най-сигурния.

Какви са ползите за жените от употребата на съвременна орална контрацепция?

Освен предпазването от нежелана бременност, съвременните орални контрацептиви дават възможност за добър контрол на менструалния цикъл – намаляват се както продължителността на менструалното кървене, така и менструалната кръвозагуба, което е свързано с понижаване на железния дефицит. Също така, значително се ограничават честотата на дисменореята (болезнена менструация), предменструалният синдром, дисфункционалните маточни кръвотечения, кожните проблеми като акне, себорея, окосмяване и т.н.

Оралните хормонални контрацептиви, освен за превенция, се използват и за лечение на функционални овариални кисти, ендометриоза, тазово-възпалителна болест. Употребата им е свързана с десетократно намаляване на риска от извънматочна бременност.

С какво са свързани иновациите при най-новите хормонални орални контрацептиви? Кои масови заблуди развенчават те?

От средата на 2021 г. настъпва нова ера за хормоналната контрацепция в световен мащаб с пускането на фармацевтичния пазар на иновативен продукт с нов профил, комбинация на предимствата на естетрол (Е4), уникален естествен естроген, с прогестогена дроспиренон (DRSP), който е близък до естествения прогестерон. Новият контрацептив хармонично се интергрира с женския организъм и осигурява стабилен контрол върху менструалния цикъл. Има неутрален ефект върху чернодробните параметри с минимално въздействие върху хемостатичните, невроендокринните и метаболитните параметри. Доказано е също, че има благоприятен ефект върху настроението, кожата, предменструалните/менструалните симптоми.

С това се развенчават митове от рода на:

  • Хапчетата са вредни, защото съдържат хормони
  • От хапчетата се напълнява
  • Хапчетата причиняват окосмяване
  • Намаляват либидото на жената и т.н.

Какво бихте посъветвали младите жени, които започват активен сексуален живот – как да направят информиран избор за предпазване от ненавременно зачеване?

Като препоръка: всяка жена би трябвало веднъж годишно да прави профилактичен гинекологичен преглед, да направи своя информиран избор относно методите за предпазване от нежелана бременност, да запомни, че абортът не е контрацептивно средство, да се довери на своя акушер-гинеколог!

Източник: Cosmopolitan.bg

Запиши се за консултация

"Контрацептивните консултации" не са равносилни на гинекологичен преглед.
Ако в някои от случаите се налага преглед, то той трябва да се случи по начините, които предлага съответния акушер-гинеколог чрез направление по НЗОК или платен преглед.

Ladypill

Update your browser for the best viewing experience / Моля обновете вашият браузър за най-добро потребителско изживяване