Бременност

БРЕМЕННОСТ

Ранна бременност

Как действат тестовете за ранна бременност?

Всички тестове за бременност действат, като засичат специфичен хормон в урината или кръвта, която е налична, само когато жената е бременна. Този хормон се нарича човешки хорионгонадотропин или hHG. hHG се образува, когато оплоденото яйце се закрепва за матката. Това обикновено се случва около шест дни след като яйцеклетката и сперматозоидът се слеят. Изследвания показват, че при 10% от жените сливането се случва доста по-късно, след първия ден на закъснелия месечен цикъл. Нивата на hHG стремително нарастват в тялото с всеки изминал ден от бременността.

Има ли различни видове тестове за бременност?

Да. Има два типа тестове за бременност. Единият изследва кръвта за хормона на бременността - hHG. Трябва да посетите лекар, за да Ви вземе кръвна проба. Другият тип проверява урината за hHG хормон. Можете да направите уринен тест в кабинета на вашия лекар или да го направите вкъщи с тест за бременност.

Много съвременни жени използват тестовете, за да установят дали са бременни. Те са евтини, лесни за употреба и спестяват посещението при гинеколога. Освен това са и изключително точни, ако се използват правилно в подходящото време. Тестовете за бременност могат да установят дали сте бременна една седмица след закъснелия месечен цикъл.

Докторите използват два типа кръвни тестове, за да проверят наличието на бременност. Кръвните тестове могат да засекат hHG по-рано от уринните тестове. Кръвните тестове могат да Ви покажат дали сте бременна около шест до осем дни след овулация (отделянето на яйцеклетка от яйчника). Количественият кръвен тест (или бета hHG тест) изследва точното количество на hHG във Вашата кръв. Така той може да засече дори минимални количества от хормона на бременността. Това го прави изключително точен. Качественият hHG кръвен тест проверява само дали хормонът на бременността е наличен, така че той дава положителен или отрицателен отговор. Качественият hHG кръвен тест е точен колкото уринния.

Как да си направя тест за бременност?

Има много видове тестове за бременност. Повечето се продават без рецепта. Те не са скъпи. Цената зависи от марката на теста и количеството тестове в една опаковка. Повечето тестове за бременност действат по сходен начин. Много от тях са лентички, които трябва да се държат под струйката урина. За други трябва да съберете урина в съд и да потопите лентичката в него. Някои марки тестове за бременност изискват урината да бъде събрана в съд и след това чрез пипета да капнете няколко капчици на специално обозначено място. След това трябва да изчакате няколко минути. Различните марки тестове за бременност изискват различно време на изчакване. След като сте изчакали необходимото време, можете да проверите резултата. Ако се е появила една чертичка или „плюс“, означава, че сте бременна. Резултатът е положителен, независимо колко бледа е чертичката. Има нови дигитални тестове, които изписват „Бременна сте” или „Не сте бременна”.

Повечето тестове имат също и контролен индикатор в прозорчето. Тази чертичка или символ показва дали тестът работи правилно. Ако не се появи контролният индикатор тестът не е ефективен. В такъв случай не трябва да разчитате на резултата от теста, тъй като той не е верен.

Повечето марки изискват от потребителите да повторят теста след няколко дни, без значение какъв резултат са получили първия път. Отрицателният резултат (особено веднага след закъснелия цикъл) невинаги означава, че не сте бременна. Всички тестове за бременност са с инструкции за употреба. В повечето има и безплатни телефони, на които можете да се обадите, в случай че имате въпроси по отношение употребата на тестовете или резултата.

Колко точни са тестовете за бременност?

Тестовете за бременност са доста точни. Тяхната точност обаче зависи и от:

 • Как ги използвате – проверете срока на годност и следвайте инструкциите. За да проверите резултатите, изчакайте десет минути, след като сте направили теста. Проучвания доказват, че резултатите са най-точни след десет минути.
 • Кога ги използвате – с течение на времето количеството hHG хормон или хормон на бременността се увеличава. Колкото по-скоро си направите тест за бременност, толкова по-малка е вероятността хормонът да бъде засечен. Много тестове за бременност гарантират 99% точност след първия ден на закъснялата менструация. Но тестовете за бременност невинаги засичат ниските нива на hHG хормона, които са присъщи за този ранен етап от бременността. А ако успеят да го засекат, показаните резултати са много бледи. Повечето тестове за бременност могат успешно да засекат хормона на бременността седмица след закъсняла менструация. Имайте предвид също, че ако си направите теста рано сутрин, може да увеличите точността.
 • Кой ги използва – Всяка жена овулира по различно време от менструалния цикъл. В допълнение, оплоденото яйце може да се закрепи за матката по различно време. hHG хормонът се произвежда, веднага щом е извършено оплождането. При 10% от жените оплождането настъпва след първия ден от закъснялата менструация. В такъв случай тестовете за бременност, които гарантират точност след първия ден от закъснялата менструация, ще бъдат точни за едни жени, но за други - не.
 • Марката на теста – Някои тестове за бременност са по-чувствителни от други. Това означава, че някои тестове са по-добри в ранното засичането на hHG от други.

Колко скоро след закъсняла менструация мога да си направя тест за бременност и да получа точен резултат?

Много тестове за бременност гарантират 99% точност след първия ден от закъснялата менструация. Но проучвания показват, че повечето тестове за бременност невинаги засичат хормона на бременността толкова рано. А ако успеят, показаните резултати са бледи, така че могат да Ви заблудят. Ако можете да почакате до една седмица след закъснялата менструация, повечето тестове за бременност ще дадат точен резултат. Попитайте личния си лекар за по-чувствителен тест, ако искате да проверите дали сте бременна по-рано.

Тестът за бременност, който си направих, показва, че съм бременна. Какво да правя сега?

Ако тестът за бременност е показал положителен резултат, веднага трябва да се обърнете към Вашия акушер-гинеколог. Той може да използва по-чувствителен тест заедно с гинекологичен преглед, за да установи със сигурност дали сте бременна.

Тестът за бременност, който си направих, показва, че не съм бременна. Има ли вероятност въпреки това да съм бременна?

Да, има. Много от тестовете за бременност препоръчват да повторите теста няколко дни до седмица, след като сте си направили първия тест, ако резултатът е отрицателен.

Всяка жена овулира по различно време от менструалния цикъл. В допълнение, оплоденото яйце може да се закрепи за матката по различно време. Така че точността на тестовете за бременност варират от жена до жена. Други фактори също влияят върху точността. Понякога жените получават отрицателен резултат, когато са си направили теста прекалено рано. Това може да означава, че тестът ще Ви покаже отрицателен резултат, когато всъщност сте бременна. В други случаи проблеми с бременността могат да окажат влияние върху количеството на hHG хормона в урината.

Ако тестът за бременност е отчел отрицателен резултат, направете си отново тест след няколко дни до седмица по-късно. Ако тестът продължава да показва отрицателни резултати, а Вие със сигурност сте бременна, обърнете се към Вашия лекар незабавно.

Може ли нещо да повлияе върху резултатите на тестовете за бременност?

Повечето лекарства не влияят на резултатите на тестовете за бременност. В това число са лекарствата без рецепта, включително противозачатъчните и антибиотиците. Само лекарства, които съдържат хормона на бременността (hHG) в състава си, могат да доведат до неверен положителен резултат от теста. Неверен положителен резултат означава, че тестът за бременност показва, че сте бременна, когато всъщност не сте. Понякога лекарства, които съдържат хормона на бременността, се изписват за лечение на безплодие (когато не можете да забременеете).

Алкохолът и наркотиците не влияят на тестовете за бременност. Силно препоръчително е обаче да не използвате тези вещества, ако опитвате да забременеете.

 

Бременността причинява съществени промени в организма на бременната жена, които позволяват нейното разпознаване още в самото начално развитие. Признаците на бременността може да бъдат:

 • Съмнителни - търсят се чрез задаване на определени въпроси (снемане на акушерска анамнеза).
 • Вероятни - те идват от страна на половата система
 • Сигурни - от страна на развиващия се и растящ плод (детски движения, детски сърдечни тонове). При бременни за първи път жени първите детски движения се усещат към края на 20 г.с., а при многораждали – към края на 18 г.с. Детските сърдечни тонове се чуват със специална акушерска слушалка или апарат, наречен фетален кардиотокограф.

Ранната диагноза на бременността цели да установи:

 • Има ли или няма бременност?
 • Къде е разположен плодът – в матката или извън нея?

Срокът на бременността и вероятната дата на раждане – могат да се установят по няколко начина, чрез отговор на следващите въпроси:

а) Коя е датата на първия ден на последна редовна менструация (ПРМ)? Времето от тази дата, изразено в лунарни месеци, отразява срока на бременността. Вероятен термин (дата) на раждане (ВТР) се изчислява по формулата на Негеле – към датата на първия ден на последната редовна менструация се прибавят 7 дни и се изваждат 3 месеца.

Напр. 10 април 2008 г.

10+7дни – дата = 17

04-3 – месец = 01

ВТР- 17.01.2009 г.

За тази цел се използва и т.нар. гестограма.

б) Коя е датата на половия акт?

Към датата на оплождането се прибавят 266 дни.

в) Коя е датата на овулацията?

Към датата овулацията се прибавят 266 дни.

г) Коя е датата на очакваната менструация?

Към тази дата при редовен менструален цикъл се прибавят 252 дни.

Жив ли е плодът? По структура плодът нормален ли е, или се установяват отклонения? Касае ли се за многоплодна бременност?

Диагнозата на ранната бременност се поставя въз основа на данните от:

Анамнезата – чрез нея се търсят т. нар. съмнителни признаци на бременността. Те са субективни признаци:

 1. Менструалната функция на жената – липса на менструация (аменорея), с различна продължителност, при жена, имала дори и един менструален цикъл. Макар и рядко, съществуват случаи на забременяване при млади девойки, които не са имали менструално кръвотечение - настъпило е оплождане на първата узряла яйцеклетка, преди първото кървене.
 2. Общото състояние на бременната жена – обилно слюнотечение, гадене, повръщане, промяна във вкуса, свръхчувствителност,  раздразнителност, разстройство на съня, запек, подуване на корема, напрежение в гърдите, промяна в самочувствието и др.

Обективното (общо и акушерско) изследване- търсят се вероятните признаци на бременността с обективното изследване – оглед и палпация (туширане). Установяват се следните промени:

 1. Кожа – засилване на съществуващите или поява на нови пигментации на типични места: по лицето, тъмна вертикална линия на корема, по перинеума.
 2. Млечни жлези – потъмняване на гръдните зърна и ареолите, уголемяване и напрежение на гърдите, изцеждане на коластра.
 3. Генитални органи.

Големина на матката – матката увеличава обема си, съответно на срока на аменореята:

І л.м. – увеличена, колкото кокоше яйце.

ІІ л.м. – увеличена, колкото гъше яйце.

ІІІ л.м. – увеличена, колкото мъжки юмрук, достигаща до 1-2 пръста над симфизата.

ІV л.м. – увеличена, колкото главата на новородено, достигаща до 4 пръста над симфизата.

V л.м. – матка на 2 напречни пръста под пъпа.

Допълнителни методи

Лабораторна диагноза на бременността - използваните проби за доказване на бременност се базират на установяване наличието на ЧХГ (човешки хорионгонодотропин) в урината и кръвта на бременната жена. Тестовете за определяне на ЧХГ биват качествени и количествени (за определяне срока на бременността).

Ултразвукова диагноза на ранна бременност - през 5 г.с. при вагинална eхография се вижда плоден сак като малък ехогенен (белезникав) пръстен, обграждащ ехонегативно (тъмно) поле - плоден сак в матката, а през 6 - 7 г.с. – и ембрион. При абдоминална ехография описаните структури се визуализират с една седмица по-късно.

Промени през бременността

Бременността при жената продължава 280 дни, считано от първия ден на последната редовна менструация (ПРМ). Това се равнява на 40 седмици, наричани гестационни, или на 10 лунарни месеца – всеки от по 28 календарни дни.

Очакваният термин на раждане се изчислява по формулата на Негеле – датата на ПРМ + 7 дни - 3 месеца.

Например: ПРМ 1 април, следователно ВТР = за дните 1+7=8 дни  и за месеца (април е 4 месец -3), ВТР - 8 януари

Тази формула е предвидена за 28 дневен менструален цикъл (интервал). При по-къс или по-дълъг цикъл от получения термин трябва да се извадят или прибавят толкова дни с колкото цикъла е по-къс или по-дълъг от 28 дни.

І лунарен месец

Включва първите 4 седмици на бременността, считано от първия ден на ПРМ. Оплождането на яйцеклетката от сперматозоида става около 14 – 16 ден от началото на менструацията. Полът на бъдещото бебе се определя още в този момент, защото той зависи от генетичния материал, който носи сперматозоидът, оплодил яйцеклетката.

Оплодената яйцеклетка (зигота) започва своя път през маточните тръби към кухината на матката. Междувременно тя се дели и нараства както по обем, така и по брой клетки, които съдържа.

Между 3 и 4 гестационна седмица зародишът навлиза в маточната лигавица и се прикрепва към маточната стена (имплантация или нидация). Формират се зародишевите слоеве, от които по-нататък ще се развият тъканите и органите на бебето.

Съвет:При установяване на бременност се започва прием на фолиева киселина за профилактика на дефектите на невралната тръба – спина бифида, енцефалоцеле и др.

ІІ лунарен месец

В началото се оформя околоплодният мехур и се формира ембрион с дължина 4 - 5мм. Той е съставен от 3 слоя. От външния (ектодерма) се формират нервната система и кожата, от средния (мезодерма) – костите, мускулите, кръвоносните съдове и част от половите органи, а от вътрешния (ендодерма) – вътрешните органи. През втората седмица се появява сърдечната дейност, която в началото е около 80 удара/минута, но бързо се ускорява.

По това време за първи път ембрионът може да се види с вагинален ултразвук. С Доплерово изследване може да се установи сърдечна дейност.

В края на този месец ембрионът вече има оформени крайници и несъразмерно голяма глава. Оформя се лицето. Сърцето бие с честота около 180 удара/минута. От 8 седмица бебето се нарича  вече фетус (плод).

Съвет: Ако гаденето и повръщането са толкова изразени, че водят до невъзможност за хранене и загуба на тегло, може да се наложи даване на медикаменти за подтискане на гаденето. В тежките случаи може да се наложи да постъпите в болница.

ІІІ лунарен месец

Размерите на плода нарастват бързо – с всяка следваща седмица теглото и ръстът му се удвояват и в края на месеца те ще са около 9 см и 14 грама. Появяват се първите движения – в началото само на тялото, а по-късно и на крайниците. Всички органи почти завършват оформянето си и част от тях започват да функционират. Порастват първите косъмчета и нокти. Постепенно пропорциите на тялото се променят и главата вече е колкото тялото и намалява пропорционално на тялото. В края на месеца започват развитието си външните полови белези.

Съвет: От средата на този месец до средата на следващия се прави първият биохимичен и ехографски скрининг за хромозомни аномалии и някои тежки вродени малформации. Също в този период се извършва и първото инвазивно изследване (хориална биопсия) при пациентки с показания за това – обремененост по отношение на хромозомни аномалии и други наследствени болести с неблагоприятен изход.

Завършва първият и започва вторият триместър на бременността.

До края на този месец е желателно да се направят първите кръвни изследвания, включващи задължително кръвна група и резус фактор. На резус-отрицателните бременни се определя титър на антитела.

ІV лунарен месец

Започва вторият триместър на бременността. Появяват се първите рефлекси – сукателен, започват да се движат очите. Започва производството на щитовидни хормони, както и развитието на вътрешните полови органи. В края на този месец е напълно възможно ехографското определяне на пола на бебето. Кожата на бебето е прозрачна, но постепенно започва отлагането на подкожна мастна тъкан. Започва образуването на лануго – нежен мъх, който предпазва кожата на бебето и има роля при терморегулацията.

Съвет:От средата на този месец до средата на следващия се прави вторият биохимичен скрининг за синдрома на Даун, ако не е направен този през първия триместър. Също така се прави оценка на дължината на маточната шийка като рисков фактор за преждевременно раждане.

V лунарен месец

Половината от бременността вече е изтекла. Бебето в края на месеца ще тежи около 250 - 300 грама и ще бъде дълго около 25 сантиметра. През този месец се усещат първите детски движения – първораждащите ги усещат около 2 седмици по-късно от раждалите жени. Бебетата чуват и реагират на звуци. Появяват се първите алвеоли в белия дроб. Започва трансформацията на хрущялите в кости.

Съвет:Появяват се зъбните зародиши. По тази причина трябва да се започне профилактиката с флуорни препарати, освен в районите, където водата е по-богата на флуор. Най-добре е да се посъветвате с дентален лекар.

Прави се детайлна ултразвукова оценка на органите на бебето за отхвърляне наличието на големи аномалии. По показания се извършва амниоценеза за взимане на околоплодна течност за изключване на хромозомни аномалии.

VІ лунарен месец

До края на този месец бебето ще е към 30 см дълго и над 0,5 кг тежко. То чува звуци и различава тъмните от светлите периоди на денонощието. Движенията му се усещат добре. С фетален монитор могат да се регистрират детските сърдечни тонове. Започват да функционират вкусовите рецептори. Започва да расте и косата. Тялото му е покрито с верникс – бяла мазнина, която предпазва кожата на бебето.

Съвет: Между този и следващия месец се правят вторите основни за бременността изследвания, които включват задължително кръвна захар и урина за наличие на белтък. При резус-отрицателните бременни се изследва титърът на антителата в кръвта. Важно е проследяването на теглото и артериалното налягане до края на бременността. Рязкото и бързо покачване на теглото е алармиращ проблем.

VІІ лунарен месец

През този месец бебето започва да прилича все повече на човек. Пропорциите му са подобни на тези при раждането. То има мимики и гримаси, реагира на дразнене отвън, различава гласове, звуци и аромати. Може да отваря и затваря очите си. В белия дроб на бебето започва отделянето на сърфактант – вещество, което поддържа алвеолите отворени и има ключово значение за дишането извън утробата. Започва да функционира феталният панкреас, като произвежда собствен инсулин. Прекомерното наддаване на тегло от майката може да се отрази сериозно на размерите и пропорциите на бебето. От края на този месец бебето тежи над 1 килограм и се определя като раждане (живородено).

Съвет: Лежането по гръб нерядко е дискомфортно не само за вас, но и за бебето – матката притиска големите съдове и намалява притока на кръв към бебето. Лежете наляво и вдигайте краката нависоко. Могат да се появяват неболезнени подготвителни контракции на Бракстън Хикс. Ако те обаче създават дискомфорт или са съпроводени с болка или кървене, потърсете лекар. Алармиращи са също така силното главоболие, особено придружено със смущения в зрението, гадене, повръщане и повишаване на артериалното налягане. Ако се появи някое от тези оплаквания, незабавно потърсете помощ!

VІІІ лунарен месец

Продължават съзряването на нервната система и развитието на рефлексите. Бебето следи с поглед светлината и може да протяга ръка в тази посока. В ежедневието на бебето се редуват фаза на бодърстване, когато бебето мърда по-активно, и фаза на сън. Започва заменянето на ланугото с истинското окосмяване. Бебето расте по-бавно на дължина, отколкото на тегло. Започва отлагането на подкожна мастна тъкан. Завършва узряването на белия дроб. Тестисите на момчетата се спускат от коремната кухина в скротума.

При някои бременни започва отделяне на коластра като част от подготовката на гърдите за кърмене. Отоците на крайниците стават все по-изразени. Бременната би трябвало да усеща около 10 детски движения за час. Ако продължително не усещате бебето да мърда, консултирайте се с лекар.

ІХ лунарен месец

Бебето вече се държи като новородено. Очите му са затворени, когато спи и са отворени, когато е будно. В края на този месец бебето ще тежи над 2,5 килограма и ще е дълго около 47-48 см. Поради липсата на пространство, детските движения се усещат по-слабо. Количеството на околоплодна течност е достигнало своя максимум и започва да намалява. Бебето заема окончателното си положение в матката и към края на месеца при първескини то ще се смъкне и ще навлезе във входа на таза. Това ще улесни дишането Ви, но ще затрудни ходенето.

Съвет: Посещенията в женската консултация вече са през две седмици. Правят се записи на детските сърдечни тонове.

Х лунарен месец

През този месец се смята, че бременността е на термин и раждането може да стане във всеки един от дните на месеца. Белият дроб на бебето вече произвежда достатъчно сърфактант за нормално извънутробно дишане. Напълно е завършено развитието на нервната система. Ланугото и верниксът са почти изчезнали. Дължината на косата, както и нейния цвят при раждането на бебето, са строго индивидуални. Проявяват се конституционалните особености на бебето по отношение на теглото и ръста. Средно бебето в края на бременността тежи към 3200-3400 грама и е дълго около 50-51 см. Стените на матката продължават да изтъняват и през тях прониква все повече светлина. Така бебето придобива навици, повлияни от смяната на деня с нощ.

СъветПосещенията в женската консултация са ежеседмични. Правят се последните за бременността изследвания, включително титър на антителата при резус-отрицателни бременни. Прави се ехографска и клинична оценка на размерите на бебето и съвместимостта му с тазовите размери. Съобразно на това се определя начинът на раждане.

При около 10% от жените бременността продължава повече от 40 седмици, като се приема за допустимо удължаването й с две седмици. През този период е необходимо значително по-често наблюдение на бременността – през 2-3 дни, за да може да се уловят и най-малките признаци за влошаване състоянието на бебето. Седем дни след очаквания термин жената се приема в болница за определяне на поведението и проследяване състоянието на бебето

Женска консултация (пренатални грижи)

1. Законодателство

Чл.45 т.6 от ЗЗО (Закон за здравното осигуряване) регламентира оказването на медицински грижи от изпълнителите на извънболнична помощ (и от ОПЛ) при бременност, раждане и майчинство.

Нормативният акт, който урежда профилактичните прегледи при бременност, е Наредба № 39 от 16.11.2004 г., Приложение №2 към чл.5 ал.1.

Задачи:

 • Диагноза на бременността. Определяне на гестационен срок и вероятен термин (дата) на раждане (ВТР);
 • Анамнеза (обща и акушерска), физикално изследване (общо и акушерско), лабораторни изследвания;
 • Регулярно проследяване на бременността и здравно-възпитателна работа;
 • Осъществяване на социално-правна и трудово-правна помощ. Уреждане на документацията, включително и временната нетрудоспособност;
 • Насочване към други специалисти при необходимост. Осъществяване на медико-генетична консултация;
 • Проследяване на следродилния период;
 • Насочване за планова и спешна хоспитализация.

2. Дейности на общопрактикуващия лекар (ОПЛ) при бременност

Регистрация на бременната:

 1. Установяване в ранен период на бременността - чрез анамнеза, гинекологичен преглед, ехографско изследване (от семейния лекар или специалист) и имунологични тестове.
 2. При установена бременност ОПЛ е длъжен да извърши или насочи бременната за регистрация в женска консултация (ЖК).
 3. Проследяване на нормална бременност. Обем на прегледа и изследванията.

3. Анамнеза;

 • анамнеза за рискови фактори (възраст, придружаващи заболявания, усложнения на предишни бременности, вредни навици, професионални вредности и др.), определяне на вероятен термин (дата) на раждане (ВТР) – при първо посещение.
 • Телесно тегло, ръст, артериално налягане, тазови размери;
 • Гинекологичен статус – един път при първо посещение; един път в ІV л.м.
 • Изследване на кръвна картина, СУЕ, кръвна захар –  един път в първите три месеца и по един път в V, VIII и X лунарен месец.
 • Изследване на урина - белтък, седимент, захар, уробилиноген - един път в първите три месеца и по един път в V, VIII и X лунарен месец.
 • Изследване за сифилис, HBsAg, HIV (при съгласие), онкопрофилактична цитонамазка – един път при първо посещение.
 • Определяне на кръвна група и Rh-фактор – един път при първо посещение. При бременна с Rh (-) фактор задължително се изследва кръвна група и Rh-фактор на партньора;
 • Изследване за наличие на Rh-антитела при Rh (-) жени:

-от 9 до 12 г. с. - на бременни с обременена акушерска анамнеза;

-от 17 до 20 г. с. - на бременни с необременена акушерска анамнеза и отрицателен Rh фактор;

-от 26 до 28 г. с. - на бременни с Rh (-) фактор без наличие на антитела при първото изследване.

-една допълнителна ехография 28 – 32 г.с.

 • По време на консултация се следят:

-тегло, артериално налягане - един път в първи триместър; по един път във всеки следващ лунарен месец; в ІХ и Х – по два пъти.

-обиколка на корема и височина на фундуса на матката;

-движенията на плода (от 18 г. с. - 20 г. с.);

-проследяване на сърдечните тонове на плода (ДСТ).

От V лунарен месец по един път във всеки лунарен месец; в ІХ и Х – по два пъти:

-определяне положението и предлежанието на плода (методи на Леополд).

- един път в І триместър

- един път от 16 г.с. до 20 г.с.

 • Влагалищно съдържимо за микробиологично изследване - един път при първо посещение; един път в ІХ л.м.
 • Медико-генетична консултация (при жени над 35 г. и мъже над 50 г.; при предишно дете, с вродени аномалии и др.);
 • При екстрагенитални заболявания (негинекологични заболявания) - консултация със съответен специалист за последващото поведение;
 • Указания за двигателния и хранителен режим на бременната и подготовка за процеса на раждане.

4.Честота на посещенията

Наблюдението е:

- ежемесечно от момента на установяване на бременността;

- два пъти месечно през последните 2 лунарни месеца.

Лекарят, наблюдаващ бременността издава:

- болничен лист за отпуск по майчинство 45 дни преди предполагаемия термин на раждане;

- обменна карта за родилно отделение, в която е отразено състоянието на бременната през целия период на наблюдение.

Бременната и майката имат право на отпуск поради бременност и раждане в размер на 135 календарни дни. Тези дни се разпределят в три болнични листа:

- за 45 календарни дни преди раждането. Болничният лист се издава от лекаря, наблюдавал бременността. В болн. лист задължително се вписва ВТР.

- за 42 календарни дни от датата на раждането. Болничният лист се издава от Родилното отделение.

- за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист). Болничният лист се издава от лекаря, при който е  регистрирано детето.

Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, той се продължава с нов болничен лист от ЖК до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.

Когато раждането е станало преди изтичане на 45-дневния  отпуск по бременност, жената има право на неизползвания отпуск. В тези случаи дните се включват в третия болничен лист (вписва се размерът на неизползвания отпуск, поради бременност).

На основание чл.50 и чл.51 от КСО майката има право на парично обезщетение при бременност и раждане за остатъка от 135 до 315 календарни дни.

5.Прием в болнично заведение

Индикации за планов прием в болнично заведение 7 дни преди ВТР (вероятния термин на раждане)

- тесен таз;

- едър плод;

- седалищно предлежание;

- обременена акушерска анамнеза;

- първескини над 35 г.;

- предхождащи операции върху матка и влагалище;

- придружаващи заболявания;

Индикации за спешен прием в болнично заведение

-Хиперемезис гравидарум;

-Прееклампсия – еклампсия;

-Уро-генитална инфекция или температура от неясен произход;

-Съмнение за предлежащаплацента, отлепване на плацентата;

-Съмнение за изтекли околоплодни води.

Бременност с риск

При бременност с риск проследяването на бременността се осъществява от АГ специалист.

Това е задължително в следните случаи:

-         възраст над 35 г. (възрастна първескиня);

-         възраст под 20 г. (адолесцентна бременна);

-         кръвно-групова несъвместимост с биологичния баща;

-         бременни с риск от развитие на диабет;

-         многоплодна бременност;

-         предхождащо оперативно раждане;

-         тесен таз;

-   обременена акушерска анамнеза – стерилитет (първичен и вторичен), инфертилитет, мъртвораждания и др.;

-         hyperemesis gravidarum;

-         съпътстващи заболявания.

Възраст над 35 години

 Извършват се допълнителни консултации и изследвания:

- Пренатална диагноза съвместно от акушер-гинеколог и генетик.

- Биохимичен (серумен) скрининг за синдром на Даун и дефекти на невралната тръба.

- Изследват се алфа-фетопротеин и бета-ЧХГ през 15 - 19 г.с. (гестационната възраст се определя в дни – напр. 16 г.с. + 3 дни).

По компютърен път се оценява индивидуалният риск. При висок риск е показана ранна амниоцентеза.

- Две допълнителни ехографии през бременността.

Бременни с риск от развитие на гестационен диабет - рискови фактори са:

- предишно раждане на едър плод;

- предшестващо мъртвораждане;

- фамилна обремененост сдиабет;

- предхождащо нарушение на въглехидратния толеранс;

- ражданена дете с аномалии;

- наличие на глюкозурия;

- кръвна  захар над 6.5 ммол/литър;

Извършва се консултация с ендокринолог.

ОГТТ (орален глюкозо-толерантен тест) :

-         при първо посещение при обременени – І път

-         От 24 до 28 г.с. при необременени – І път

-         В 28 г.с. при обременени – ІІ път

Бременност с друг риск, произтичащ от външни фактори

Консултация със съответни специалисти, според риска.

Изследване за токсоплазмоза – при жени със спонтанни аборти и мъртвораждания при първо посещение.

Серологично изследване за рубеола – при данни за контакт с рубеола по време на бременността (до м.л.VІІ)

6. Предконцепционната консултация

Предконцепционната консултация представлява преглед при лекуващия акушер-гинеколог, където се снема подробна анамнеза за предишните бременности и/или за неакушерски болести, вкл. – гинекологични. Изследва се генетичната структура на съпруга (партньора), когато има анамнеза за спонтанни аборти или за родени деца с хромозомни аномалии. Двойката идва отново след около 1 месец, за да се преценят резултатите от извършените изследвания и се реши по-нататъшното поведение.

Три главни категории жени са контингент на консултацията:

а) жени с предишни спонтанни аборти;

б) раждане на деца с вродени аномалии;

в) хронични болести на жените;

г) четвърта – смесена група “разни”.

Мъжете след 40 години

Напредналата възраст на мъжа е особено рискова, когато и съпругата не е много млада. След 40-те години рискът на всеки 5 години се удвоява. Засега се смята, че до 50 години мъжът не носи повишен риск от хромозомни аномалии в потомството – този риск се наблюдава след 50-годишна възраст. Съществува възможност при възрастни мъже да възникнат нови единични генни мутации: ахондроплазия, миозит, осификация, синдром на Marfаn. Рискът в този смисъл е четири пъти по-чест при бащи над 45-годишна възраст. Поради това е необходимо възрастните бащи да търсят генетична консултация преди да предприемат опит за създаване на потомство.

Индикации за предконцепционна генетична консултация:

 1. Един от родителите принадлежи към етническа група, известна като носител на някои наследствени болести (напр. сърповидноклетъчна анемия и др.).
 2. Родител с наследствена болест,  хронично заболяване или наркомания.
 3. Майката над 35 години към времето на раждане или с повтарящи се загуби на бременности или инфертилитет (невъзможност за износване на плода).
 4. Има данни за хронична болест в семейството, установена през детството.
 5. Има доказани хромозомни аномалии.
 6. Предишно дете, с трудности в следродилната адаптация или е починало през ранното детство.
 7. Имало е предишно мъртво раждане.
 8. Имало е дете с ниско тегло при раждане.
 9. Има фамилна анамнеза за умствено изоставане, деца с вродени дефекти или необяснима ранна детска смърт.
 10. Някои от съпрузите има вроден генетичен дефект – единичен или множествен, от какъвто и да е вид.
 11. Наличие на фамилна анамнеза  за болест, проявена в няколко човека и няколко поколения.
 12. Наличие на информация за кръвнородствени бракове.

Големина на плода

Дължината и теглото на плода са двата най-съществени критерия за развитието му, респективно за срока на бременността. Дължината на плода е по-точен критерий за възрастта на плода от теглото. Тя показва минимални индивидуални различия и слабо се влияе от външни и вътрешни фактори.

Точната дължина на плода не може да се измери много прецизно заради свитите долни крайници. Поради това, като по-точен критерий се предлага т.нар. седяща височина (парието-седалищна дължина, CRL, crown-rumplength). Това е разстоянието от върха на теменните кости до най-ниските  точки на седалището. Тя е точен показател за растежа на плода, респективно за срока на бременността до 12 г.с. (гестационна седмица).

Други биометрични показатели, които се измерват до 12 г.с, са: гестационен сак (GS, gestationalsac), обем на гестационен сак (GSV, gestationalsacvolume), жълтъчно мехурче (YS, yolksac)

След 10 г.с. до около 28 г.с. най-точен показател за фетално развитие е бипариеталният диаметър (BPD, biparietal diameter) и представлява разстоянието от външната страна на едната париетална кост (странична на черепа) до външната страна на другата париетална кост.

Прецизността при измерване на този показател се увеличи след въвеждането в рутинната практика на вагиналният ултразвук.

Други най-често измервани показатели за нормално развитие на плода са:

- Главична обиколка (HC, headcircumference)

- Напречен коремен диаметър (TAD, transversalabdominaldiameter)

- Предно-заден коремен диаметър (APAD, anterior-posteriorabdominaldiameter)

- Коремна обиколка (AC, abdominalcircumference)

- Напречен гръден диаметър (TTD, transversalthoracicdiameter)

- Предно-заден гръден диаметър (APTD, anterior-posteriorthoracicdiameter)

- Гръдна обиколка (TC, thoraciccircumference)

- Дължина на бедрена кост (Fe, femur, FL, femurlength)

- Ултразвуково изследване на околоплодна течност и плацента

Обикновено при ултразвуков преглед (видеозон) се измерват няколко от тези показатели и въз основата на предварително зададени алгоритми се пресмята приблизителното тегло на плода и съответно - срокът на бременността.

Нормално е да има малко разминаване в измерените стойности между различни лекари, при изследване на различни ултразвукови апарати и дори при преглед от един и същ лекар. Това до голяма степен зависи от опита на специалиста и качеството на използваната апаратура.

Как да изчислим дължината и теглото на плода?

През 1875 г. Нааse предлага едно правило за изчисление на приблизителната дължина на плода (от главата до петите) в различните срокове на бременността.

През първата половина на бременността - от първи до пети лунарен месец:

L (дължината на плода в см) = LM (лунарен месец)2

Например:

І л.м. - L=12=1см.

ІІл.м. - L=22=4см.

ІІІл.м. - L=32=9см.

ІVл.м. - L=42=16см.

Vл.м. - L=52   =25см.

През втората половина на бременността (след V л.м.) приблизителната дължина се изчислява по следната формула:

L (дължината на плода в см) = LM (лунарен месец) х 5

Например:

VІл.м.    6х5 =30см.

VІІл.м.   7х5 =35см.

VІІІл.м.  8х5 =40см.

ІХ л.м.    9х5 =45см.

Х л.м.    10х5 =50см.

Тегло на плода

Теглото на плода показва по-големи индивидуални различия от ръста. Те се дължат основно на различното количество подкожна мастна тъкан. Теглото на плода зависи от много фактори: раса, височина на родителите, паритет (поредност на бременността), пол, социално-икономическо състояние на майката.

Майките с по-висок ръст и изходно тегло раждат по-едри плодове. Ръстът на бащата оказва влияние, макар и в по-малка степен. Момчетата са средно със 100 г по-тежки от момичетата. По-тежки са и плодовете от второ и трето раждане в сравнение с първо раждане.

Съществува тенденция за увеличаване теглото на новородените деца: децата от последните десетилетия са по-големи от децата преди това (дължи се на подобрените социално-икономически условия).

Плодове с тегло от 4000 до 5000 г се означават като едри, а с тегло над 5000 г – като гигантски.

Проследяването на срока на бременността и съответните стойности за растежа на плода, както и много други данни може да стане с гестограма.

Съвременно ехографско проследяване на бременността

Д-р Димитър Марков, д.м.

МЦ „МАРКОВС”, София

Повечето деца се раждат нормални. Независимо от това всяка жена на всяка възраст може да роди дете с някаква аномалия или дефект. Честотата на вродените малформации е около 30 - 40 на 1000 новородени. В приблизително 75% от тези случаи се касае за структурни дефекти, а останалите 25% се дължат на хромозомни или наследствени болести. Основните рискови фактори за появата на вродени малформации у плода са раждането на предишно дете с аномалия, захарен диабет или затлъстяване на майката, кръвнородствен брак, наследствено заболяване в семейството, употребата на тератогенни лекарства, предхождащо рентгеново облъчване, йонизираща радиация, инфекции и др. При по-голямата част от децата с вродени аномалии обаче не се откриват предхождащи рискови фактори. Следователно, за тяхното пренатално диагностициране при нискорискови бременни се използват други методи, най-широко използван от които е ултразвуковото (ехографско) изследване на плода.

 Ултразвуково изследване

Структурните дефекти представляват аномалии в развитието на различните органи и системи на плода. Значителна част от тях могат да се диагностицират чрез ултразвуково (ехографско) изследване (у нас известно още като „видеозон”). „Видеозонът” е метод, при който се използват звукови вълни за визуализирането на плода преди раждането. Той се прилага в акушерството повече от 25 години и не носи вреда за майката или плода.

Повечето акушер-гинеколози у нас проследяват ехографски бременните един път месечно. В хода на бременността обаче има три основни ултразвукови прегледа, които са от особено значение. За обозначаването им се използва терминът преглед на феталната морфология (от фетус = плод, морфос = структура, логос = наука).

Фетална морфология между 11-14 г.с.

Първото високо специализирано ехографско изследване за оценка на феталната морфология се извършва между 11-14 гестационна седмица (г.с.), считано от първия ден на последната редовна менструация. Тъй като органогенезата на плода приключва в началото на този гестационен срок, основната цел е изключването на някои тежки и големи фетални аномалии каквито са липсата на глава или крайници, някои аномалии на пикочо-половата система, големи дефекти на предна коремна стена и др. Ехографският преглед между 11-14 г.с. определя с голяма точност и термина на бременността.

Допълнително предимство на ултразвуковото изследване между 11-14 г.с. е възможността то да се използва и като средство за скрининг за хромозомни аномалии на плода чрез оценката на някои специфични ехографски маркери. Такъв ултразвуков маркер е т.нар. нухална транслуценция на плода. Нухалната транслуценция представлява минимално количество от течност, което се намира между кожата и гръбначния стълб в тилната област на плода. При дебелина на нухалната транслуценция над 3 мм се увеличава рискът за раждане на дете с хромозомна аномалия (като болестта на Даун и др.) или със структурен дефект (вродени сърдечни аномалии и др.). Колкото по-голяма е дебелината на нухалната транслуценция, толкова повече рисковете нарастват. Нухалната транслуценция спонтанно изчезва в по-късните гестационни срокове, поради което тя не може да бъде измерена след 14 г.с.

Друг важен ехографски маркер, който може да се използва като средство за скрининг за хромозомни аномалии в първи триместър, е носната кост на плода. Всеки плод има носна (назална) кост, която може да се оцени чрез специализирано ултразвуково изследване между 11-14 г.с. Установено е, че в 60-70% от случаите със синдром на Даун феталната носна кост липсва и това може да се установи чрез специализирано ултразвуково изследване между 11-14 г.с.

Фетална морфология между 18-23 г.с.

Вторият важен ехографски преглед през бременността се извършва между 18-23 г.с. В този гестационен срок плодът е вече значително по-голям, а органогенезата е приключила. Чрез ултразвуковото изследване на феталната морфология между 18-23 г.с. се прави обстойна и внимателна оценка на всички органи и системи на плода.

Освен изброените по-горе дефекти в този срок на бременността могат да бъдат установени и редица други, по-малки и/или по-редки аномалии. Гестационният срок е особено подходящ и за преглед на феталното сърце (т.нар. фетална ехокардиография), както и за изключване на лицевите аномалии на плода. В допълнение, между 18-23 г.с. може да се извърши и повторен ехографски скрининг за хромозомни аномалии на плода (чрез оценката на редица ултразвукови маркери), както и ехографски скрининг за преждевременно раждане чрез измерване на дължината на маточната шийка.

Фетална мофрология между 28-32 г.с.

Феталната морфология между 28-32 г.с. е третото по-важно ехографско изследване през бременността. Постепенно големината на плода нараства значително, което позволява по-лесното диагностициране на някои по-редки и/или по-дребни структурни аномалии. От друга страна, някои дефекти като цяло имат по-късна изява и практически могат да бъдат диагностицирани едва в трети триместър. Допълнително предимство на специализираното ултразвуково изследване между 28-32 г.с. е възможността за адекватна оценка на темпа на фетален растеж и развитие, както и извършването на някои високоспециализирани ехографски изследвания като Доплеровата оценка на скоростта на кръвотока в майчино-феталната и фето-плацентарната циркулация. Поради напредналия гестационен срок обаче, значителната калцификация на костите и често неблагоприятното разположение на плода ултразвуковото изследване в трети триместър има и своите ограничения.

2D, 3D или 4D ултразвук

През последните години все по-широко навлизат в практиката ново поколение ехографски машини с възможности за изобразяване в три (3D) и четири (4D) измерения, като под четвъртото измерение в случая се разбира времето.

Основното предимство на 3D/4D пред конвенционалното двуизмерно (2D) ултразвуково изследване е възможността за получаване на обемна информация в третото измерение на изследвания обект (плода). Най-важното предимство на 3D/4D ехографията в акушерството за бъдещите родители е, че получените 3D ехографски образи на лицето, тялото и крайниците се разпознават изключително лесно и бързо. Това помага в значителна степен за подобряване на емоционалната връзка между тях и нероденото дете. Дигитално съхранената информация е достъпна и може да бъде допълнително обработвана чрез специализиран софтуер, включително и след приключване на самото ехографско изследване. Тези възможности помагат в редица случаи за по-точното и лесно идентифициране на размера, тежестта и локализацията на феталните аномалии.

Като потенциални недостатъци на 3D/4D ултразвуковото изследване могат да бъдат изтъкнати необходимостта от допълнително време за обучение за използване на сложната ехографска апаратура, удължаване времетраенето на прегледа и увеличаването на себестойността на изследването.

Освен с безспорни предимства, приложението на ултразвука в акушерската практика е свързано и с някои съществени ограничения. Един от най-важните недостатъци на ехографското изследване е, че неговата ефективност, чувствителност и информативност на първо място зависят от квалификацията на този, който го извършва. Необходима е и качествена ехографска апаратура. Не на последно място следва да се отбележи, че дори и при наличие на най-оптимални условия, не всички теоретично възможни вродени аномалии могат да бъдат диагностицирани преди раждането.

Миома и бременност

Наблюдава се при около 2-3% от бременните. С увеличаването на възрастта на жената нараства честотата на миомите. Може да бъде една или няколко с различно разположение. По време на бременност размерите на миомния възел се увеличават в повечето случаи, като могат да достигнат до размер 2-3 пъти по-голям от изходния. Най-изразено е нарастването през първата половина на бременността.

Миомата се свързва с по-голяма честота на усложнения на бременността като:

 • спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане;
 • интраутеринна хипотрофия (забавено нарастване на плода) и неправилно разположение на плода при по-големи възли, навлизащи и деформиращи маточната кухина;
 • имплантиране на плацентата в областта на миомния възел;
 • предлежаща миома, явяваща се механична пречка за нормалното раждане;
 • некроза, инфектиране или торзия на миомния възел.

Диагнозата най-често се поставя с ултразвук или гинекологичен преглед – по нарастване на матката по-бързо от очакваното за срока на бременността. Прави се диференциална диагноза с многоплодна бременност или тазова формация с генитален или негенитален произход.

Поведението се определя от срока на бременността и от наличието на усложнения, свързани с възела. По правило при раждане с цезарово сечение миомата не се маха поради по-големия й размер и по-богатото кръвоснабдяване на матката, водещо до по-голяма кръвозагуба. Изключение са случаите, когато възелът пречи за изваждането на бебето, попада в маточния разрез или се наблюдава тежка некроза и инфектиране на възела. Извършва се органосъхраняваща операция, а при тежко, неовладяемо кървене може да се стигне и до Цезарова хистеректомия. В по-ранните срокове се опитва консервативно лечение с токолитици, спазмолитици и евентуално антибиотик.

Запиши се за консултация

"Контрацептивните консултации" не са равносилни на гинекологичен преглед.
Ако в някои от случаите се налага преглед, то той трябва да се случи по начините, които предлага съответния акушер-гинеколог чрез направление по НЗОК или платен преглед.

Ladypill

Update your browser for the best viewing experience / Моля обновете вашият браузър за най-добро потребителско изживяване