Митове

МИТОВЕ

МИТ: ХАПЧЕТАТА СА ВРЕДНИ

ИСТИНА: Хормоналните контрацептиви са най-безопасният метод за предпазване от бременност. Всички хормонални противозачатъчни средства представляват синтетичен аналог на половите хормони, които се произвеждат от яйчниците на всяка жена. За съжаление, много жени са предубедени относно хормоналните хапчета.

Съществуват редица слухове за вредата, която таблетките оказват върху здравето, за страшните странични ефекти и т.н. Погрешно е да се мисли, че хормоналните хапчета съдържат мъжки хормони. Това не е така.

Причина за подобни слухове са сведенията за първото поколение противозачатъчни, които действително са имали много неблагоприятни ефекти, а те допълнително са преувеличени.

Хормоналните таблетки от ново поколение са безопасни за повечето жени, освен това хапчетата имат много допълнителни, лечебни ефекти. Съвременните хормонални контрацептиви предпазват жената от рак на яйчниците, рак на ендометриума, от множество доброкачествени тумори.

Вредата от хапчетата е далеч по-малка, отколкото от аборта и от извънматочната бременност, от която хормоналните контрацептиви също предпазват.

Всяка жена може да се възползва от този съвременен контрацептивен метод, който е най-ефективен и безопасен.

МИТ: ХОРМОНИТЕ СА ВРЕДНИ

ИСТИНА:  Заедно с ефективната защита от нежелана бременност комбинираната орална хормонална контрацепция има множество положителни действия върху женското здраве. Употребявайки комбинираната орална хормонална контрацепция, жената може да почувства намаляване на болката по време на цикъл, а самата менструация може да стане по-оскъдна и по-краткотрайна.

При употребата на хормонални контрацептиви менструацията става редовна и затова този метод се препоръчва на жени с нередовен цикъл. Блокирайки овулацията, оралните контрацептиви предотвратяват развитието на извънматочна бременност.

МИТ: ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИТЕ ХАПЧЕТА СА ПРОТИВОПОКАЗНИ ЗА ЗАПОЧВАЩИТЕ ПОЛОВ ЖИВОТ МОМИЧЕТА

ИСТИНА: Изследвания в последните години показаха, че контрацептивите от ново поколение (с ниска доза хормон) не са противопоказни за младите момичета. Освен това успоредно с противозачатъчния ефект съвременните контрацептиви помагат на момичетата да се избавят от пъпки (акне) и обриви по лицето и тялото.

Днес в аптеките има съвсем нискодозирани контрацептиви от последно поколение, които съдържат комбинация от двата женски хормона – естроген и прогестерон, в много ниски дози. Ако никога не сте ползвали комбинирана орална хормонална контрацепция, то си струва да започнете с микродозираните препарати, независимо от възрастта.

МИТ: ХОРМОНИТЕ СА МНОГО ВРЕДНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА

ИСТИНА:  Заедно с ефективната защита от нежелана бременност контрацептивните таблетки имат множество положителни действия върху женското здраве. Употребявайки комбинирани хапчета, жената може да почувства намаляване на болката по време на цикъл, а самата менструация може да стане по-оскъдна и по-краткотрайна.

При употребата на хормонални контрацептиви менструацията става редовна и затова този метод се препоръчва на жени с нередовен цикъл. Блокирайки овулацията, оралните контрацептиви предотвратяват развитието на извънматочна бременност.

МИТ: ХАПЧЕТАТА МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО БЕЗПЛОДИЕ

ИСТИНА: Този мит се е зародил, защото с контрацептивните таблетки често се започва, след като момичето или жената се сблъсквала с аборт. Той може да доведе до безплодие, но този риск често се неглижира.
Оплодителните способности на жената се възстановяват от следващия цикъл, след като спре приемът на контрацептивните таблетки.

Комбинираната орална хормонална контрацепция е призвана да запази способността на жената да ражда тогава, когато тя избере да стане майка. Някои от тях се използват в терапевтичните схеми за лечение на безплодие.

МИТ: ОТ ХАПЧЕТАТА СЕ НАПЪЛНЯВА

ИСТИНА: Често паралелно със старта на приема на контрацептиви се променя и стилът на живот на жената. Например, по-рано тя е спортувала, водила е активен начин на живот, след това се е омъжила, родила е, започнала е да употребява предпазни средства и напълнява. „Виновно” се оказва хапчето, макар че другите поводи за напълняване са предостатъчно.

В Ирландия, Италия и Холандия е проведено голямо изследване, за да се изясни как влияят оралните контрацептиви на теглото. Под наблюдение били десетки хиляди жени, които пиели орални контрацептиви с години. Резултатът бил следният: за 5 години употреба на таблетките процентът на пълните, слабите и жените с нормално телесно тегло в тази огромна група останал непроменен.

МИТ: ПРОДЪЛЖИТЕЛНИЯТ ПРИЕМ НА КОНТРАЦЕПТИВНИ ТАБЛЕТКИ ПРЕДИЗВИКВА РАК И ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ИСТИНА:  Приемът на комбинирана орална хормонална контрацепция значително понижава риска от рак на яйчниците и рак на ендометриума (лигавицата на матката).

Освен това прилагането на този метод предпазва от заболявания на тазовите органи, тъй като при употребата на комбинираните контрацептиви се намалява количеството на менструалната кръв, която е добра хранителна среда за размножаване на бактерии. Също така, хапчетата сгъстяват цервикалната слуз и за микроорганизмите става трудно да преодолеят тази бариера.

Трябва да се знае още, че комбинираната орална хормонална контрацепция предотвратява някои причини за безплодие и повишават вероятността за зачеване след спирането им. Употребата на хапчетата намалява риска от появата на остеопороза.

Запиши се за консултация

"Контрацептивните консултации" не са равносилни на гинекологичен преглед.
Ако в някои от случаите се налага преглед, то той трябва да се случи по начините, които предлага съответния акушер-гинеколог чрез направление по НЗОК или платен преглед.

Ladypill

Update your browser for the best viewing experience / Моля обновете вашият браузър за най-добро потребителско изживяване