История на контрацепцията

ИСТОРИЯ НА КОНТРАЦЕПЦИЯТА

Човекът е използвал контрацептивни методи, за да предотврати развитието на бременност, още от началото на своето съществуване. Необходимостта от контрол на раждаемостта е довела до създаването на разнообразни мерки за защита. Много методи за контрацепция, използвани в първобитното общество, съществуват и днес.

Още в древна Африка са били известни различни вещества от растителен произход, които са се използвали подобно на „тампон, пъхнат високо във влагалището”.

В Древна Африка е било описано „прекъснатото съвкупление” (coitus interruptus).

В Америка индианците - още преди появата на пришълците от Европа, са прилагали промивки на влагалището с отвара от кора на червено дърво и лимон. Те също са знаели, че до 4 дни след дъвченето на магданоз жените получават кръвотечение.

Подобни методи са се ползвали в цял свят. В Австралия например са приготвяли противозачатъчни топчета от пруд и кафяви водорасли. На Суматра и съседните острови пък прилагали опиум.

В Древен Египет са ползвали влагалищен тампон, напоен с отвара от акация и мед (Eberspapirus). По сведения на „Berlinpapirus” прилагането на парни вани било доста ефективно за предотвратяване на бременност.

Като са се позовавали на устни предания, за контрацептивни цели жените пъхали във влагалището си крокодилски изпражнения. В „Ramesseumpapirus” точно е било описано разполагането им пред отвора на матката.

На територията на древна Палестина за предотвратяване на бременност са съществували следните препоръки на равин Йоханана: „вземи дървесен клей от египетски шип, стипца и градински шафран...”.

Въпросът за предпазването от бременност излязъл на преден план в Гръцко-Римската империя във връзка с разпространилата се именно по това време сексуална свобода (оргии). Сведенията сочат, че за целта с определен успех са се ползвали различни вещества от растителен и животински произход или техни отвари.

Контрацепцията от древни времена е била в центъра на вниманието и в Далечния Изток. В Китай например за предотвратяване на бременност са използвани различни вещества, които са поставяни в маточната кухина. За тази цел си служели основно с живак, който поставяли във влагалището. В Япония прилагали „киотаи”, приготвен от тънка кожа, който при разполагането му в областта на отвора на матката е препятствал проникването на сперматозоидите. В Япония общоизвестен е бил и напоеният с масло бамбуков лист, който се е използвал по същия начин.

В Европа са съхранени писмени инструкции за методите на контрацепция, отнасящи се към XVII-XVIII в. Според Спалазани окисляването с оцет правило сперматозоидите неподвижни, неспособни да попадат в маточната кухина и да оплодят яйцеклетката. Използвали главно тампони от вата и хартия, напоени с оцетна киселина.

Великият женски покорител на онова време Казанова казвал, че бременността отлично се предотвратява с лимонова кора, поставена пред матката. Въпреки че това предизвиква усмивки в наши дни, препоръката не е лишена от смисъл, като се има предвид окислителното въздействие на лимона върху вътрешността на влагалището.

Вътрематочни средства за предпазване от бременност също имат своята дълга история. Още през древността арабите слагали гладки камъчета в матките на камилите, за да ги предпазят от бременност при дългите походи през пустинята.

Употребата на различни вътрематочни средства с цел предпазване от бременност - най-вече на различни топчета, е била позната и в Далечния изток. В Китай и Япония били широко разпространени сребърните топчета.

Пъхането на примка в маточната кухина за първи път е било използвано за предпазване от бременност в началото на ХХ в. През 1905 г. за първи път са били използвани катгутови примки. С тази цел Лифенбах и Лиферберг са тествали халки от сребърни, златни и копринени струни. Предполага се, че този метод механично предпазва от бременност, като противодейства на прикрепянето на яйцеклетката, а също и оказва спермициден ефект поради различните метали (сребро и злато).

През 1934 г. станала известна т. нар. халка Ota, чийто контрацептивен ефект вече е общоизвестен. През първата половина на  ХХ в. Халистон е препоръчал използването на халка от  неръждаема стомана, чието вкарване в матката е прекъсвало развитието на бременността.

Вътрематочните средства, не само вътрематочните примки, но и спиралите с различна форма, са получили широко разпространение едва към края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ в. От голямо значение било създаването на вътрематочни средства, покрити с мед или злато, чиято възможност за продължително съхранение в маточната кухина осигурява дълготрайно предпазване от бременност.

Историята на презервативите също може да се проследи далеч в миналото. Те са създадени основно с цел предпазване от болести. В древен Египет използвали за направата им дебели овчи черва.

Списъкът е твърде голям и разнообразен, но днес всички тези методи са част от историята, защото съвременното общество разполага с много по-ефективни, сигурни и безопасни методи за предпазване от нежелана бременност.

Едно от най-големите постижения на ХХ в. е откриването на контрацептивната таблетка. Идеята тръгва от Хаберлант, който трансплантира яйчник от бременна зайкиня на небременна и така блокира овулацията му. През 1935 г. е синтезиран етинилестрадиолът – естрогенът, който влиза и в състава на съвременните таблетки. По-късно през 60-те години от Карл Джераси е синтезиран първият активен през устата гестаген.

Така през 1960 г. се появява на пазара първият контрацептив, наречен „Еновид“. Той е съдържал високи дози от хормоните, което било причина за поява на странични ефекти.

Днес контрацептивната таблетка е един от най-използваните методе за предпазване от бременност в развитите страни поради високата си ефективност - почти 100%. Пазарът разполага с модерни, нискодозирани препарати, осигуряващи висока сигурност при минимум странични ефекти и много добра поносимост. Комбинирана орална хормонална контрацепция е най-надеждният начин за предпазване от нежелана бременност, даваща свобода и право на избор на младата жена кога и колко деца да роди.

Запиши се за консултация

"Контрацептивните консултации" не са равносилни на гинекологичен преглед.
Ако в някои от случаите се налага преглед, то той трябва да се случи по начините, които предлага съответния акушер-гинеколог чрез направление по НЗОК или платен преглед.

Ladypill

Update your browser for the best viewing experience / Моля обновете вашият браузър за най-добро потребителско изживяване