Видове контрацептивни методи

Видове контрацептивни методи

Естествени методи на контрацепция 

Ако изобщо има някакъв смисъл да се прилагат тези методи, то най-добре да се прилагат с противоположна цел, т.е. за да се изчислят най-благоприятните дни за зачеване (бременност).

Нашият съвет: Естествените методи са с ниска ефективност и не е редно да разчитате на друг, когато може да разчитате на себе си!

Но ето повече информация за видовете естествени методи:

При естествените методи като общ подход най-често се определя периода, през който шансът за забременяване е най-висок. В този период или трябва да се избягват полови контакти като естествен процес на предпазване от бременност или да се използват други средства.

При тях се взема под внимание фактът, че всеки месец жената отделя една годна за оплождане яйцеклетка, която в рамките на своя 24 часов живот може да бъде оплодена, докато сперматозоидите във влагалището имат оплодителна способност до 5 дни. След като сте изчислили „опасния” период, можете в тези дни да обявите секса за табу. За успеха на този метод са нужни самодисциплина и внимателно водене на записки.

Недостатъците на естествените методи са доста сериозни:

- Да се определи фазата, в която зачатието е най-вероятно, е доста трудно

- Жената е принудена да води ежедневни записки

- Необходимо е въздържание или прекъсване на акта по време на „опасната”  фаза

- Жената е под психологическо напрежение

Видовете естествени методи са календарен, цервикален, температурен, симптотермален и прекъснат полов акт.

Календарен метод

Календарният метод изчислява вероятните за забременяване (фертилни) дни, базирайки се на продължителността на менструалните цикли през последната година. Определя се по следния начин:

 1. От най-дългия си менструален цикъл извадете 11 и ще получите последния си фертилен ден.
 2. От най-късия си менструален цикъл извадете 18 и ще получите първия от фертилните дни.

Например:

Най-дългият цикъл е 32 дни – 11 = 21

Най-краткият цикъл е 26 дни – 18 = 8

Резултатът показва, че Вашият период на зачеване е от 8мия до 21ия ден на менструалния цикъл (общо 13 дни).

За предпазване от нежелана бременност през тези 13 дни не трябва да имате полови контакти.

Нашият съвет: прилагайте този метод с цел да изчислите най-благоприятните дни за зачеване!

Цервикален метод

Можете да определите своите фертилни дни, като проследявате промяната в цервикалната слуз. Обикновено няколко дни след менструация секрецията е намалена и се усеща сухота във влагалището.

След това секрецията постепенно се засилва, за да се стигне до пиковия ден с обилен прозрачен секрет - фертилен секрет.

Следва повторен по-сух период с по-плътен и мътен, нефертилен секрет.

За предпазване от нежелана бременност половите контакти трябва да се преустановят за времето от появата на течния секрет до 4 дни от деня „пик” на прозрачния секрет.

Внимание! Редица състояния могат да променят вида на секрета като:

 • инфекции на влагалището
 • някои лекарства
 • полова възбуда

Температурен метод

Можете да определите своя фертилен период чрез измерване на базалната температура на тялото. Тя се измерва в ануса, всяка сутрин в легнало положение. До дните на овулация тя е приблизително равномерна и под 37о С.

След отделянето на яйцеклетката внезапно температурата се понижава, след което започва постепенно да се повишава, за да достигне за 2 дни до над 37о С. Тази температура се поддържа до следващата менструация.

За предпазване от бременност се препоръчва избягване на полови контакти от първия ден на менструацията до 3 ден след като започне повишаване на температурата. За зачатие се препоръчват полови контакти до повишаването на базалната температура. Ако температурата не се повишава във втората половина на цикъла, това означава, че не е имало овулация.

Внимание! Този метод не е еднакво точен при всички жени. Температурата може да се увеличи при редица състояния.

Симптотермален метод

Той комбинира измерването на базалната температура със симптоми като промените в цервикална слуз, напрежението в гърдите, овулаторна болка.

Болката при овулация се описва като леко напрежение в областта на яйчниците, чувство на известна тежест, дискомфорт ниско в коремната област.

За предпазване от бременност трябва се избягват полови контакти в дните от появата на засилената секреция до 3ия ден след повишението на температурата.

За зачеване се препоръчват полови контакти във фертилните дни.

Прекъснат полов акт

Това е най-древният метод, при който мъжът носи отговорността за предпазване от бременност. Принципът на действие се състои в изваждане на пениса от влагалището малко преди еякулация.

Това е един от най-неефективните контрацептивни методи. Според статистиката от 100 двойки, ползващи този метод, около 20-25% от тях впоследствие се сблъскват с нежелана бременност. Защо:

 • Не всеки мъж може да се контролира по време на оргазъм (особено тийнейджърите)
 • Известно количество сперматозоиди се отделят още в самото начало на половия акт заедно с естествената смазка. Според някои данни това е „секрет”, състоящ се от най-подвижните и жизнеспособни сперматозоиди, което прави възможността за забременяване доста висока.
 • При повторни полови актове във влагалището може да попадне сперма, която е останала след първия оргазъм.

Освен ненадеждността на този метод, трябва да се отбележи и вредата, която той нанася от психологична гледна точка. Необходимостта да се извади половия член, нарушава усещането при оргазма, както при мъжа, така и при жената, което може да доведе до неудовлетвореност от половия акт.

Кога естествените методи са вариант:

- Ако жената по едни или други причини не може да ползва други методи

- Ако менструацията на жената е наистина много редовна

- Ако партньорите не могат да използват други методи по религиозни или философски убеждения

- Ако двойката е готова да избягва секса повече от седмица по време на всеки цикъл

- Ако за двойката по едни или други причини съвременните контрацептивни методи са недостъпни

- Ако жената има сили, възможност и горещо желание да наблюдава, записва и интерпретира всичко, което й се случва

Спешна контрацепция

В живота на всеки могат да възникнат моменти, в които да се замисли за спешната контрацепция:

 • Ако по време на секс презервативът се скъса
 • Когато сте пропуснали таблетка от плановата контрацепцияили
 • В необходимия момент сте се оказали без каквито и да е защитни средства

Не по-малко проблемен е и прекъснатият полов акт,  тъй като процентът на неуспешно предпазване от бременност по този начин е много висок. Никога не можете да сте сигурни какъв е рискът да се забременее с този начин. Как се чувствате в подобна ситуация – ще чакате нервно до менструация и ще правите тестове ден след ден или пък има начин всичко това да се избегне?

За разрешаване на подобни проблеми съществува Спешна контрацепция. Екстремната контрацепция спада към най-безопасните методи за спешна контрацепция, които са известни. Тя се препоръчва, за който и да е етап от живота на жената, но както всички методи на хормонална контрацепция и той не защитава организма от болестите, предавани по полов път.

Спешната контрацепцияима голямо значение за тийнейджърите, тъй като именно те често правят непланиран секс без никакви предпазни средства.

Спешната контрацепция не е аборт, а пряка алтернатива на аборта!

Спешната контрацепция често се бърка с аборта. Но основната разлика е, че спешната контрацепция може да предотврати все още неразвилата се бременност. Ако бременността е факт – хапчетата няма да помогнат! Абортът е метод, който води до прекъсване на вече съществуваща бременност, а не я предотвратява.

Планирана контрацепция

Противозачатъчни таблетки

Противозачатъчните таблетки са най-надеждния и един от най-предпочитаните начини за предпазване от нежелана бременност. При правилен прием ефективността на този метод е 100%. Дозата на хормоните в съвременните препарати е 100 пъти по-ниска от тази при хормоналните препарати, които са се появили в средата на миналия век. Именно тези „първобитни” препарати са причина за появата на страшния мит „хормони” от времената на младостта на нашите майки!

Важно: Хормоните НЕ са вредни! Те са полезни!

Хормоните често са асоциирани с хормонален дисбаланс, с невъзможност да се забременее, с болни деца, с появата на мустаци и напълняване. Това отдавна не е така. Съвременните продукти съдържат женски полови хормони с максимално близък ефект до естествените и то в минимални дози.

За да се избегнат страничните ефекти, изборът на орална контрацепция се прави задължително след консултация с гинеколог и предварително изследване на кръвта.

Този вид контрацепция е напълно обратим, скоростта на възстановяване след спиране приема на хапчетата е около един месец. Ако сте решили да забременеете, е достатъчно да спрете приема на орални контрацептиви и да започнете да планирате. Най-добре е контрацепцията да започне с препарати в ниски дози, тъй като те са безопасни и се понасят по-добре от организма.

Важно: Хапчетата ни помагат да бъдем по-красиви  

Всички съвременни противозачатъчни хапчета притежават антиандрогенно действие. Те действат благоприятно, като намаляват омазняването на кожата и намаляват прекомерното окосмяване.

Важно: Оралната контрацепция се отразява положително на здравето ни

Развиващото се на фона на хормоналните контрацептиви състояние на псевдобременност оказва положително влияние на здравето, тъй като води до изчезване на ежемесечните хормонални спадове. Постоянните колебания в хормоналния баланс действат неблагоприятно не само на настроението, но са и катализиращ фактор за развитие на рак на половите органи. Продължителният прием на хормонални контрацептиви създава постоянно ниско ниво на хормони, защитава от рак на ендометриума и от рак на яйчниците, от остеопороза, от сърдечно-съдови заболявания и други последствия, причинени от недостига на женски полови хормони.

Презервативи

Най-важно преимущество (и предназначение) на презервативите е, че са най-ефективното средство за профилактика на заболяванията предавани по полов път. Статистиката (по данни на американско изследване) показва, че от всички хора, инфектирани с полово предавани болести, 20% никога не са използвали презерватив, а 50% са го ползвали неправилно. Те са вид бариерен метод на контрацепция. Принципът им на действие е в механичното предпазване от попадане на сперма във влагалището.

Презервативите са удобни при нерегулярни полови контакти. Те спадат към средно-ефективните методи на контрацепция. Статистиката  показва, че една от главните причини за ниската ефективност на презерватива е именно неправилното използване или съхранение. При проблеми с презерватива – скъсване, изхлузване, неправилно поставяне, за предпазване от нежеланата бременност може да се използва една таблетка спешна контрацепция.

Презервативите могат да бъдат най-различни:

 • Със спермициден и без спермициден препарат
 • Със или без специален лубрикант
 • Ароматизирани и неароматизирани
 • С различна повърхност (гладки, релефни)
 • За орален секс
 • Супер-дебели (за анален секс)
 • Сувенирни (с рисунки на животни и т.н.)
 • Женски (влагалищни)

Интересен факт: Те основно се произвеждат в района на Югоизточна Азия (Малайзия, Индонезия, Корея, Виетнам, Китай, Индия и т.н.). За най-добър латекс се смята малоазийският.

Недостатък на презерватива е намаляването на чувствителността на половите органи. Ако решите да използвате супер-тънки презервативи, трябва да сте двойно по внимателни. За приятните усещания трябва да платите с още по-голям риск, тъй като здравината им е компромисна. Друг субективен недостатък при използването на презерватив е, че изчезва важният елемент на спонтанността.

Диафрагма

Диафрагмата е напълно дамски аксесоар. Има вид на купол от латекс или гума и се поставя във влагалището преди половия акт. Тя покрива маточната шийка и както презерватива възпрепятства попадането на сперматозоиди в матката. За правилното използване на диафрагма трябва да се спазват редица условия преди поставянето й:

 • Първо трябва да изпразните пикочния си мехур.
 • Трябва да проверите дали не е скъсана, като я разтегнете срещу светлината или да я напълнете с вода.
 • поставя се във влагалището не повече от 6 часа преди половия акт. Поставянето и е малко по-сложно, от поставянето на презерватива.
 • В случай, че планове Ви се променят и до времето на прекрасния момент остават повече от 6 часа, ще се наложи да добавите спермициден крем.
 • Добавяне на допълнителна доза крем или гел ще трябва и в случай, че Вашият любим реши да ви зарадва отново.
 • В течение на 6 часа след половия акт диафрагмата не трябва да се маха, но не бива да се оставя и за повече от денонощие.

Спермициди

Спермицидите се отнасят към групата на химичните предпазни средства. Те имат активно вещество, което разрушава сперматозоидите само за няколко секунди. Освен него в състава на спермицидите влиза техния носител – средството, което осигурява покривния ефект на активното вещество върху влагалището. Благодарение на това действие на спермицидите около маточната шийка се създава своеобразна бариера, която възпрепятства проникването на сперматозоиди. Могат да бъдат във вид на крем, желе, свещички, хапчета, ленти и др.

Към преимуществата на спермицидите се отнасят:

 • профилактика на болестите предавани по полов път
 • действат като лубрикант
 • нямат противопоказания
 • не е задължително назначаването им от лекар

Към недостатъците на спермицидите се отнасят:

 • риск от алергична реакция - сърбеж, парене в областта на външните полови органи
 • неестетичност - изтичане, понякога дори „разпенване”
 • намаляване на спонтанността в сексуалните отношения и др.

Не се препоръчват за жени с чести полови контакти. За да се увеличи предпазващият им ефект, могат да се  използват заедно с други бариерни методи.

Спирала

Спиралата е вътрематочно средство, което гинекологът поставя за трайно предпазване от нежелана бременност. Тя е ефикасен и дълготраен (3-5 години) метод на контрацепция.

Механизмите, по които вътре-маточните средства предпазват от бременност не са напълно изяснени, но като „чуждо тяло” тя води до антиимплантационни реакции в лигавицата на матката.  Спиралите, които съдържат мед, засилват тези промени в лигавицата, като освен това медта е токсична за сперматозоидите. Спиралите, съдържащи хормони, правят лигавицата на матката неблагоприятна за прихващане на оплодената яйцеклетка, променят цервикалната слуз и затрудняват преминаването на сперматозоидите през нея.

Преимущества и недостатъци

Преимущество на спиралата е дългия срок, за който може да се ползва –до  5 години.

Основният недостатък е, че спиралата увеличава възможността от инфекции с последици като възпрепятстване на забременяването и затова не се препоръчва на жени, които все още нямат деца.  Тук спадат и следните възможни усложнения:

 • разкъсване на шийката на матката
 • погрешно поставяне
 • кървене
 • болка
 • поява на възпалителни процеси
 • извънматочна бременност
 • по-дълги, по-обилни и по-болезнени менструации.

Спиралата може да бъде поставена или извадена единствено от акушер-гинеколог след проведен гинекологичен преглед.

Спирала, съдържащи хормони

Тя представлява Т-образна рамка, заобиколена от резервоар, съдържащ хормона гестаген – левоноргестрел. Той постепенно се освобождава от резервоара във вътрешността на матката, а не в кръвта, както другите хормонални контрацептиви. Така се постига много по-малък системен ефект върху организма и по-голямо локално действие върху слизестата обвивка на матката. Заради продължителното действие на хормона лигавицата атрофира и става невъзможно да се забременее. Това действие намалява риска от страничните ефекти на обикновените спирали: обилните и продължителни менструации. Атрофиралият ендометриум кърви много по-слабо по време на менструация, а понякога дори спира напълно.

Преимущества и недостатъци

Спиралите, съдържащи хормони, са надежден метод за предпазване от бременност.

Могат да се използват тогава, когато обикновените спирали са противопоказни: при наличие на миома, патология на ендометриума и др. като в тези случаи хормоносъдържащите спирали имат и лечебен ефект.

Преимущество е дългият срок на използване – до 5 години. Както и при другите спирали това е избор за дълговременна контрацепция за вече раждалите жени .

Недостатъците са свързани с риск от възпалителни процеси и не се препоръчва поставянето им на нераждали жени.

Контрацептивната лепенка

Контрацептивната лепенка се поставя на различни части на тялото и усвояването на хормоните става през кожата. Действието на контрацептивната лепенка е да задържи развитието на яйцеклетките и да сгъсти секрета на маточната шийка. По време на един менструален цикъл се използват три лепенки, всяка от които се залепва за срок от 7 дни, след което е необходима 7-дневна почивка, по време на която има менструация. Необходимо е лепенката да се залепи добре върху кожата (на корема, върху бедрото, от външната страна на мишницата и др.) и да се пази от вода. Всеки път лепенката трябва се поставя на различно място.

Преимущества и недостатъци

Подходяща е за „разсеяни” жени, за които ежедневният прием на хапчета е трудност. Те обаче не трябва да забравят да сменят лепенката всяка седмица. Освен това този метод е подходящ за жени с храносмилателни проблеми - особено ако са съпроводени с повръщане или разстройство.

Сред недостатъците на метода можем да отбележим:

 • Честа поява на кървене между менструациите, главоболие
 • Лепенката е противопоказна за пълни жени, тъй като по-плътната кожа възпрепятства всмукването на хормоните
 • Понякога лепенката може да се отлепи и трябва да се замени с нова
 • Има риск лепенката да раздразни мястото, където е залепена и кожата да потъмнее
 • Както всички лепенки, така и контрацептивната може да се смачка след 2-3 дни и вече не изглежда естетически добре

Влагалищен пръстен

Това е еластичен прозрачен пръстен от синтетичен материал, който съдържа хормон. Пръстенът започва да действа само когато е поставен във влагалището, тъй като необходимото условие е телесната температура. Сложната система на мембраните позволява всекидневно да се отделя строго определено количество от хормоните. Пръстенът е предназначен да предпазва в продължение на един менструален цикъл, включващ 21 дни и 7–дневно прекъсване. Пръстенът се поставя и изважда лесно от жената, без да е необходим медицински контрол.

Преимущества и недостатъци

Тъй като хормоните се всмукват чрез влагалището, влиянието върху стомашно–чревния тракт е минимално. Страничните ефекти, които могат да се появят са минимално кървене, главоболие, гадене и др. Има случаи пръстенът да изпадне (най-важното в такава ситуация е навреме да забележите това). Някои жени усещат дразнене и дискомфорт във влагалището, когато го носят, неприятна миризма или промени във влагалищната лигавица при продължителна употреба. Сексуалният партньор може също да усети „чуждото” тяло и е особено неприятно, ако жената не иска той да знае за предпазната мярка.

Инжекции с дълготрайно действие

Инжекцията води до спиране на овулацията и до изменения на  лигавицата в канала на маточната, при което става невъзможно да се забременее. Контрацептивният ефект продължава три месеца.

Този метод има редица сериозни недостатъци. Появяват се проблеми с кръвотечението, нередовни менструации, кървене в различни периоди от цикъла, прекалено обилни менструации или пълно отсъствие на цикъл. При половината от жените, ползващи този метод, едва след третата инжекция кървенето се нормализира. Някои напълняват с до 2 кг до края на първата година от приема им. Свързани са още с отоци, промяна на настроението, депресия и раздразнителност, понижаване на сексуалното влечение, главоболие. Бързото спиране е невъзможно, тъй като веднъж поставена инжекцията действа 12 седмици. Възможността за забременяване се възстановява относително бавно - около 10 месеца след последната направена инжекция. Не се предлагат на българския пазар.

Мини-хапчета

Хормонални таблетки, които съдържат само гестаген и имат за цел да сгъстяват слузта на маточната шийка, което прави преминаването на сперматозоидите към матката много трудно. Те също така забавят растежа на ендометриума и прикрепването на оплодената яйцеклетка към стената на матката за по-нататъшно развитие става невъзможно. Мини-хапчетата се пият постоянно, без прекъсване.

Преимущества и недостатъци

Основен недостатък на мини-хапчетата са по-честото в сравнение с други орални контрацептиви откъслечно кървене. Обикновено то продължава през първите 3-4 месеца от приема. Те са опция за жените, противопоказни за естроген. Препоръчват се и на майките, които кърмят децата си. Мини таблетките не променят количеството и качеството на кърмата. Не се предлагат на българския пазар.

Стерилизация

Стерилизацията е необратим контрацептивен метод, който води до пълно безплодие. Към него трябва да се подходи с абсолютна отговорност и съзнаване на желанието да се откажем завинаги от репродуктивните си функции. Мъжката стерилизация (вазектомия) е хирургична процедура, която се състои в прекъсване и завързване на двата семепровода. Това възпрепятства навлизането на сперматозоидите в семенната течност. Либидото и оргазмът не се влияят от тази интервенция.

Женската стерилизация се извършва само в болнични условия и се изисква престой в лечебното заведение. Оперативната намеса се състои в прекъсване, превързване или създаване на друга изкуствена бариера на маточните тръби. Резултатът от интервенцията е, че маточните тръби стават непроходими и яйцеклетката не може да се срещне със сперматозоидите. Менструалният цикъл се запазва същият, както и преди операцията.

Преимущества и недостатъци

Както при всяка операция и тук съществува риск от поява на усложнения като инфекции, кървене, сраствания. Ако въпреки предходното си решение и действие жената иска отново да бъде майка, единственият начин ще бъде чрез метода „ин витро“.

Какво представлява спешната контрацепция?

Спешна контрацепция е метод, специално разработен да предпазва от нежелана бременност в случаите, когато вече е налице полов контакт, при който други предпазни средства не са били използвани, или има съмнение, че не са дали нужния ефект.

Например, ако презервативът не е бил използван правилно (скъсване, изхлузване, свален е по-рано), неправилно е използван методът с прекъсване на половия акт, ако са нарушени правилата за ползване на спермицидите, пропусната таблетка от плановата контрацепция, изнасилване  и т.н.

Спешната контрацепция неоснователно се бърка с аборта. Основната разлика между тях е, че спешната контрацепция може да предотврати все още неразвилата се бременност. Ако бременността е факт, този тип лекарство няма да помогне.

При аборта е обратното: това е метод, който води до прекъсване на вече съществуваща бременност, но не може да я предотврати.

Следователно: спешната контрацепция не е аборт, а пряка алтернатива на аборта.

Как действа спешната контрацепция?

За повече яснота, нека си представим пътя на движение на сперматозоидите като пътека или голям път. Спешното контрацептивно хапче изгражда по пътя на сперматозоидите няколко бариери.

Първата бариера е още във влагалището и маточната шийка. Съдържащият се в хапчето хормон (левоноргестрел) сгъстява слузта в областта на шийката и по този начин създава механични затруднения за проникването на сперматозоидите. Променя се киселинността  на влагалищния секрет от кисела в алкална. Това води до затормозяване на сперматозоидите, които в алкалната среда губят своята подвижност. Този механизъм обаче е ефективен само за тези сперматозоиди, които все още не са успели да проникнат във вътрешността на матката.

Основен бариерен механизъм е влиянието на левоноргестрела върху растежа на фоликула. Ако това е първата фаза на менструалния цикъл, то растежът на фоликула или се задържа, или напълно се потиска. Овулация няма или настъпва по-късно, когато опасността вече е малка. Лесно е да се досетим, че в този случай менструацията може малко да се забави.

А ако овулацията вече е настъпила и рискът от забременяване е изключително висок, тогава какво следва? В тези случаи проработва третият, допълнителен бариерен механизъм.

Във втората фаза на цикъла настъпват промени във вътрешната обвивка на стената на матката – ендометриум. Нормално тя нараства, удебелява се и се подготвя за евентуално прикрепване на плодното яйце. Хапчето води до изменения, в резултат на които този процес се затруднява. Яйцеклетката не може да се закрепи и не се развива бременност.

Запиши се за консултация

"Контрацептивните консултации" не са равносилни на гинекологичен преглед.
Ако в някои от случаите се налага преглед, то той трябва да се случи по начините, които предлага съответния акушер-гинеколог чрез направление по НЗОК или платен преглед.

Ladypill

Update your browser for the best viewing experience / Моля обновете вашият браузър за най-добро потребителско изживяване