Избор на метод за контрацепция

Избор на метод за контрацепция

Съвременните средства за контрацепция са разнообразни и се избират от гинеколога индивидуално за всяка жена след клиничен преглед, изследвания и обсъждане между специалиста и дамата, желаеща да контролира тази част от живота си.

След обстойната консултация с лекар и след провеждането на изследвания гинекологът предлага най-подходящия и съответстващ на здравословното състояние и жизнена ситуация на жената метод за предпазване от нежелана бременност.

Изумително е, че в днешния модерен свят на фона на изобилието от информация и огромен избор от съвременни и безопасни фармацевтични решения, много жени не ползват никакви методи на контрацепция.

Най-разпространеният начин за предпазване от бременност е прекъсването на половия акт, а това е най-ненадеждният метод.

Контрацепцията най-общо може да се раздели на два вида: планирана и спешна.

  1. При планираната контрацепция решението да се използва даден метод за предпазване от бременност е взето предварително.
  2. Спешната контрацепция е метод на защита, който се прилага за предпазване от нежелана бременност когато по една ли друга причина не са били използвани други контрацептивни средства. До спешна контрацепция прибягват жените, които нямат редовен полов живот, често тази необходимост спохожда и тийнейджърките. Спешната контрацепция се използва само в случай на незащитен полов контакт, в случай че бременността не е планирана и е нежелана.

Научете повече тук за различните видове контрацептивни методи.

Полезен наръчник за избора Ви можете да направите, като разгледате раздела сравнение на методите за контрацепция.

 

Запиши се за консултация

"Контрацептивните консултации" не са равносилни на гинекологичен преглед.
Ако в някои от случаите се налага преглед, то той трябва да се случи по начините, които предлага съответния акушер-гинеколог чрез направление по НЗОК или платен преглед.

Ladypill

Update your browser for the best viewing experience / Моля обновете вашият браузър за най-добро потребителско изживяване