Доц. д-р Елиан Рачев: Съвременната орална контрацепция е над 99% ефективна, безопасна и с допълнителни ползи за женското здраве

22:02, 19 юли 23

ДОЦ. Д-Р ЕЛИАН РАЧЕВ, дм, е завършил медицина през 1979 г. в МУ - София. След придобиването на специалност "Акушерство и гинекология" работи като асистент в Научния институт по АГ. През 2001 г. оглавява Клиниката по АГ в УМБАЛ "Св. Анна". В периода 2009 - 2012 г. е ИД на Първа АГ болница "Света София". Специализира в Канада, Великобритания, Япония и Италия. Участва в десетки международни и национални форуми. Автор е на три рационализации, една монография и над 120 научни публикации. Основател и председател на Асоциацията по менопауза и андропауза в страната. Основните му интереси са свързани с проблемите на гинекологичната ендокринология, патологичния климактериум и стерилитета.

Доц. Рачев, какво представлява съвременната орална хормонална контрацепция и защо днешните медикаменти са по-добри от тези преди десетина години?

Опитът за контрол върху женската репродукция е толкова стар, колкото е и човешкото общество. Високоефективните и обратими методи обаче съществуват малко повече от половин век, когато C. Djerassi и G. Pincus през 1960 г. създадоха първото контрацептивно "хапче".

Хормоналната контрацепция (ХК) представлява съвременен метод за предпазване от нежелана бременност чрез синтетични яйчникови хормони - естрогени и/или гестагени. Коректното използване на метода се отличава с 99.9% контрацептивен успех и с възвръщане на репродуктивния капацитет след прекратяването му.

Над 150 млн. жени във фертилна възраст по света използват системно този метод. В САЩ 25% от жените в детеродна възраст са избрали хормоналния метод за контрацепция, в Европа техният дял е средно около 25-30%, като в Холандия достига 60%.

Първите ХК съдържат твърде високо количество синтетични естрогени. Още тогава е забелязана връзката между високите дози и някои тромбоемболични инциденти. Установи се, че за ефективна ХК е необходимо много по-ниско количество, което може да контролира менструалния цикъл и да влияе минимално върху метаболизма.

В какво се състои иновацията при последното поколение орален хормонален контрацептив и каква е ползата за жените?

Според изследователите модерните насоки в развитието на ХК са свързани с налагане на най-ниската доза на естрогенната компонента, търсене и синтезиране на "идеалния" гестаген, алтернативни пътища на приемане, както и постепенното й индивидуализиране. Напоследък има насочен интерес към естетрола (estetrol - E4). Естетролът е първият естествен естроген със селективно действие върху тъканите. Открит е от E. Diczfalusy през 1965 г. и отначало се е предполагало, че този слаб естроген ще бъде използван като маркер за състоянието на плода през бременността.

Е4 въздейства като естроген при всички тъкани с изключение на тази на млечната жлеза. Има висока селективност, което е свързано с нисък риск от странични ефекти. Естетролът е потенциален кандидат и за естрогенната компонента при хормонално заместителната терапия и постменопаузалната остеопороза.

Как се отразява приемът на такъв медикамент върху женския организъм?

Идеалният хормонален контрацептив трябва да отговаря на 3 условия: сигурна контрацепция, добър контрол върху менструалния цикъл и минимални странични явления. Естрогените и гестагените в него потискат секрецията на собствените хормони. Образно казано, яйчниците спират временно да "работят" и не отделят яйцеклетка (липсва овулация) и естествени яйчникови хормони. У жената обаче няма хормонален дефицит, тъй като самите контрацептиви съдържат женските полови хормони. Ефектът върху фертилния капацитет е временен и след края на приема той се възвръща.

Източник: Capital.bg

Запиши се за консултация

"Контрацептивните консултации" не са равносилни на гинекологичен преглед.
Ако в някои от случаите се налага преглед, то той трябва да се случи по начините, които предлага съответния акушер-гинеколог чрез направление по НЗОК или платен преглед.

Ladypill

Update your browser for the best viewing experience / Моля обновете вашият браузър за най-добро потребителско изживяване